Године 2004. Национални комитет Међународног савета музеја Србије, то јест, ,,ИКОМ Србија (ICOM Serbia)” установио је награду која се додељује за четири категорије: Установе/музеј године, Музејски стручњак године, Пројекат/изложба године и Публикација године.

За годину 2021. Комисија ИКОМ-а је за награду ,,Музејски стручњак године” номиновала шест имена. Једно од њих је етнолог Музеја Понишавља у Пироту, али најпре наш земљак, Мајданпечанин и етнолог чије је име уско везано за источну Србију и влашку културу, Александар Репеџић.

Са задовољством наводим да је реч о колеги који низ година подржава фејсбук страницу Упознајте Борски округ. Лично, реч је и о ауторовом пријатељу, уз шта треба напоменути да је пријатељство управо израсло из несебичне жеље Александра Репеџића да подржи ову фејсбук страницу још на самом почетку, као и њеног аутора, једног младог историчара кога пре тога није познавао.

О биографији мајданпечког, сада и пиротског етнолога не треба трошити речи. Људима у источној Србији његов дугогодишњи рад је несумњиво познат. Међутим, име Александра Репеџића познато је и у остатку Србије, свима који су некада изразили жељу да сазнају нешто више о влашкој култури и уопште о етнологији источне Србије.

Уз речи хвале и поноса због номинације, за коју искрено верујем да треба да прерасте у награду, дужност је похвалити и ИКОМ, који додељује ова признања. Национални комитет Међународног савета музеја Србије, како у преводу гласи назив овдашњег огранка ИКОМ-а, заиста посвећује пажњу целој Србији, па и њеном истоку. Номинација нашег земљака је очекивана, због његовог богатог рада на пољу етнологије, међутим, треба напоменути да ИКОМ Србија неретко промовише културна богатства Тимочке Крајине, самим тим и Борског округа.

Не тако давно промовисали су и фејсбук страницу Упознајте Борски округ. Иако иза ње стоји тек један историчар и кустос, ИКОМ је, поред писања о бројним установама, пронашао места да похвали рад ове фејсбук странице. Наравно, пре и после тога такође су дељени артикли о овоме крају. Отуд, једно велико јавно хвала ИКОМ-у за све учињено до сада и Александру Репеџићу за плодоносни рад.

Уз честитање, навијајмо и да награда буде уручена у праве руке, нашем етнологу Александру Репеџићу.

Искрено,
Милош Р. Петровић

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.