27.6.1979. godine Donji Milanovac je bio domaćin ,,Igara bez granicaˮ (Jeux Sans Frontières), evropskog zabavnog nadmetanja u organizaciji Evropske radiodifuzne unije, poznate po svom takmičenju ,,Pesma Evrovizijeˮ. Igre bez granica, pak, održavale su se od 1965. do 1999. godine, sa pauzom između 1982. i 1989. godine. Jugoslavija je prvi put učestvovala 1978. godine.

Tokom takmičenja, svaka država bila je domaćin jedne runde. U našoj zemlji, koja je učestvovala 6 puta, Igre bez granice bile su održane u 5 gradova. Prvi put 1978. godine u Beogradu, tačnije, u Zemunu na platou ispred hotela ,,Jugoslavijaˮ, a već sledeće, 1979. godine naša zemlja bila je domaćin u Donjem Milanovcu. Tako je Donji Milanovac ušao u mali broj odabranih gradova, zajedno sa Beogradom, Portorožom, Pulom i Vrnjačkom Banjom. Kao svedok ovog događaja, Donjem Milanovcu su ostale skulpture mamuta, koje su korišćene u igrama, a koje danas predstavljaju simbol ove đerdapske varoši.

Najviše pobeda imala je Zapadna Nemačka – 6, dok je najveći broj učešća imala Italija – 30, koliko je i održano nadmetanja. Treba napomenuti da su Igre bez granica 1992. godine premašile granice Evrope učešćem Tunisa. Jugoslavija nikada nije bila pobednik ovog takmičenja. Najbliže tome bile su ekipe Zrenjanjina 1979. i Bora 1990. godine, koje su osvojile drugo mesto.

Profesor istorije Miloš Petrović, proveo je detinjstvo u Donjem Milanovcu. Srednju školu završio je u Požarevcu a Filozovski fakultet u Beogradu. Trenutno je na masteru. Pored obaveza na fakultetu, volontirao je u Klubu saradnika Narodnog muzeja, Pedagoškom muzeju i Muzeju vazduhoplovstva u Beogradu. Uređuje FaceBook stranicu „Upoznajte Borski okrug“, piše za Portal mladih kao i za časopise kulturno-istorijskog karaktera.