Србија улаже значајне напоре на путу ка остварењу циљева одрживог развоја, усвајајући принципе одрживости и смањења социјалне неправде у планска и стратешка документа, речено је на друштвеном дијалогу у Палати Србије коју је организовало Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог, у сарадњи са пројектом „Реформа јавних финансија – Агенда 2030“ који спроводи Деутсцхе Геселлсцхафт фüр Интернатионале Зусамменарбеит – ГИЗ ГмбХ, уз подршку влада Немачке и Швајцарске.

Отварајући скуп под називом „Дијалогом до остваривања циљева одрживог развоја“, који је окупио све кључне актере у спровођењу Агенде 2030, министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог у Влади Републике Србије Томислав Жигманов је изјавио да су циљеви одрживог развоја из Агенде 2030 УН национални приоритет Србије.

Министар је подсетио да су кључни циљеви одрживог развоја они који се односе на решавање проблема најосетљивијих и најугроженијих група – искорењивање сиромаштва, квалитетније образовање, јачање положаја младих, родна равноправност, здрава животна средина, као и унапређење поштовања људских права и владавине права, истакавши подршку Немачке и Швајцарске, као две земље које су у овом процесу значајне за Србију.

Он је подвукао да остварењу циљева претходи сарадња влада, приватног сектора и цивилног друштва, како би се свим грађанима обезбедило боље животно окружење, јер се циљеви одрживог развоја интегришу у национално планирање и буџете. Ове стратегије треба применити на локалном нивоу и уз ангажовање локалних власти, уз обезбеђење капацитета за имплементацију од стране институција извршне власти, представничких тела и судства, рекао је министар и додао да су зато на данашњи скуп позвани, и у великом броју су се одазвали, представници градова и округа, у чијој надлежности је примена стратегија на локалном нивоу, како би разменили мишљење и добре праксе, евентуално указали на проблеме на које наилазе у свакодневном раду и предложили решења за њихово превазилажење.

Министар је нагласио да се Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог у пуном капацитету ставља на располагање да и у наредном периоду буде спона која повезује заинтересоване стране у остваривању циљева одрживог развоја.

Њ. Е. Анке Конрад, амбасадорка СР Немачке у Србији рекла је да социјална неправда у виду недостатка приступа образовању, здравственим услугама, могућностима становања не погађа само појединце, већ као глобални феномен утиче на читава друштва.

„Уколико желимо да премостимо социјалну неправду, неопходно је да имамо одговарајући план на нивоу владе, али и да се у процес укључе и локалне самоуправе, тинк тенк и организације цивилног друштва, као и државне институције”, казала је амбасадорка Конрад и изразила задовољство што Немачка у оквиру пројеката Немачке развојне сарадње може да пружи подршку Србији на путу превазилажења друштвене неправде и неједнакости.

Амбасадор Швајцарске у Србији, Њ. Е. Урс Шмид, изјавио је да Швајцарска подржава друштвени дијалог о постизању циљева одрживог развоја.

„Наш став је да је Агенда 2030 један свеобухватан трансформативни процес на нивоу целокупног друштва и да је веома значајно да он буде интегративан и кооперативан. Због тога је јако важно да се у друштву води дијалог и да у тај дијалог буду укључене локалне самоуправе, представници академске заједнице, цивилног друштва и приватног сектора“, нагласио је амбасадор Шмид.

Др Душко Пејовић, председник Државне ревизорске институције Србије, поручио је да Извештај о ревизији сврсисходности пословања представља знак одлучности и спремности Србије у имплементацији Агенде 2030.

„Ова ревизија извршена је на државном нивоу, а имамо у плану да обрадимо тему примене Агенде 2030 на локалном нивоу, јер управо на локалном нивоу грађани остварују највећа права“, рекао је председник ДРИ, Душко Пејовић.

Катарина Лалић Смајевић, в.д. помоћника министра за мултилатералну сарадњу из Министарства спољних послова, нагласила је значај континуиране сарадње и координације са међународним партнерима и истакла да Министарство спољних послова у оквиру својих надлежности посвећује значајну пажњу остваривању циљева Агенде Уједињених нација за одрживи развој до 2030.

Данашњи друштвени дијалог означава корак даље у неговању и даљем развоју заједничке сарадње и координације међу свим релевантним актерима у остваривању циљева одрживог развоја у Србији у складу са Агендом 2030. Након скупа, како је то иначе пракса, усвојена је Сагласност о поступању која садржи основне тачке данашњег друштвеног дијалога.