O tome koliko je hajduk i junak epskih narodnih pesama, Starina Novak, rođen u Poreču, današnjem Donjem Milanovcu, popularan u rumunskoj kulturi, i ranije je bilo reči na stranici Upoznajte Borski okrug. Pored toga što ga smatraju verovatno najuticajnijim Srbinom u rumunskoj istoriji, u njegovu čast podignut je spomenik u Klužu na mestu njegove pogibije, jedan bulevar u Bukureštu poneo je njegov naziv, kao i jedno mesto u unutrašnjosti.

Međutim, Starina Novak ili Baba Novak, kako ga Rumuni nazivaju, nije zauzeo mesto samo u istoriji ovoga naroda, već je ovekovečan i u popularnoj kulturi. Možda najbolji primer tome koliko je slava ovog porečkog hajduka velika i u današnjoj Rumuniji, jeste to da je on opevan od strane rumunskih rok i hip-hop bendova.

Najdugovečniji rumunski rok bend ,,Feniks” (Phoenix), osnovan davne 1962. godine u Temišvaru, izdao je 2005. godine album pod imenom ,,Baba Novak”, to jest, ,,Starina Novak”, sa vodećom numerom istog naziva. Slično njima, jedan od rumunskih najpopularnijih bendova novijeg datuma, koji kombinuje hip-hop sa etno zvukom, ,,Subkarpati” (Subcarpati), za svoj album iz 2016. godine ,,Satele Unite ale Balcanilor”, u prevodu ,,Ujedinjena sela Balkana”, snimio je pesmu ,,Grujina balada” (Balada lui Gruia), u kojoj su opevani Starina Novak i njegov sin Gruja Novak.

,,Subkarpati” su za istočnu Srbiju vezani i time što su preradili jednu od najpoznatijih vlaških izvornih pesama ,,Ma fakut muma frumosa”.

Profesor istorije Miloš Petrović, proveo je detinjstvo u Donjem Milanovcu. Srednju školu završio je u Požarevcu a Filozovski fakultet u Beogradu. Trenutno je na masteru. Pored obaveza na fakultetu, volontirao je u Klubu saradnika Narodnog muzeja, Pedagoškom muzeju i Muzeju vazduhoplovstva u Beogradu. Uređuje FaceBook stranicu „Upoznajte Borski okrug“, piše za Portal mladih kao i za časopise kulturno-istorijskog karaktera.