Пре 168 година, 30.7.1853. по грегоријанском и 18.7.1853. по јулијанском календару, објавом у ,,Србским новинамаˮ, службеном листу Кнежевине Србије, Мајданпек је постао варош, односно градско насеље у данашњем смислу. Уједно, усвојена је уредба о постављању органа Министарства унутрашњих дела (Попечитељства внутерних дела) у Мајданпеку.

Према истраживању историчара Милоша Петровића, акти о Мајданпеку објављени су на првој страни 82. броја државног листа, који је тада излазио на славеносрпском језику, као прво обавештење под насловом ,,Званичне вестиˮ. Тако се име Мајданпека нашло на насловној страни најважнијих новина у држави, овога пута као име једне од малобројних вароши у доминантно руралној Србији.

Потреба за отварањем полицијске службе, коју су имала само седишта округа, иницирала је јединствени статус. Мајданпек је заправо проглашен за ,,окружну варошˮ или седиште округа, са знатним овлашћењима која тај статус доноси, али је истовремено остао унутар Крајинског окружја чије је седиште било у Неготину.

Јединствени статус из 1853. године, Мајданпеку додељен сагласјем кнеза Александра Карађорђевића и Државног савета, више је пута спомињан на фејсбук страници Упознајте Борски округ као необични преседан у историји Србије. Ипак, реч је и о битном датуму за варош на Малом Пеку.

Оживљавање Мајданпека које је уследило након 1848. године није остварило велика очекивања, међутим, оно је несумњиво вратило Мајданпек на карте и поставило га у темељ српске индустрије. Пословање рудника јесте било променљиво, али је од средине 19. века Мајданпек за трајно остао битан чинилац у српској привреди.

Уколико се континуитет у привредном развоју од 1848. до 1961. године може оспоравати, континуитет у развоју насеља остаје неупитан. Иако не као ,,окружна варошˮ, Мајданпек је остао да буде варош, у данашњем смислу градско насеље, све од 1853. када је био месташце у настајању, па до данас када носи епитет ,,градић солитераˮ.

Имајући све то на уму, неправедно скрајнути мајданпечки јубилеј са посебном пажњом спомиње се сваке године на фејсбук страници Упознајте Борски округ, у нади да ће се отргнути од заборава.

Нека је срећан јубилеј Мајданпечанима,
Милош Р. Петровић

У илустрацији исечак 82. броја ,,Србских новинаˮ и Мајданпек на разгледници са почетка 20. века.

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.