На територији Републике Србије постоји 21 археолошко налазиште од изузетног значаја. Реч је о археолошким налазиштима или локалитетима који су сврстани у категорију најзначајнијих културних добара. Такви локалитети смештени су у свега 18 општина (16 општина и град Ниш).

Од наведеног броја, према истраживању историчара Милоша Петровића, само 3 општине имају више од једног, односно по два археолошка налазишта од изузетног значаја. То су општине Рума, Мајданпек и Кладово, уз град Ниш (градске општине Медијана и Пантелеј). Општине Мајданпек и Кладово део су Борског округа, који тиме представља округ са највише археолошких налазишта од изузетног значаја у Србији.

Лепенски Вир, по коме јединствена праисторијска култура носи назив, један је од два из општине Мајданпек. Сувишно је објашњавати значај овог светски познатог подунавског локалитета. Смештен је у атару села Бољетин, недалеко од Доњег Милановца, због чега је доживео највеће искушење у историји српске археологије, када је због настанка вештачког Ђердапског језера морао бити премештен.

Други локалитет из општине Мајданпек такође је познат археолошким круговима широм света. Реч је о локалитету Рудна Глава, смештеном уз истоимено село, на брду Чока Окњи. Премда је знан као праисторијски локалитет, важан је и за период антике. Место које је пионир рударства бакра у Европи, чувено је и по детаљно израђеним жртвеницима.

Општина Кладово богата је локалитетима из времена Римског царства, као што је био цео Ђердап до настанка Ђердапског језера. Низводно Дунавом од бране ХЕПС ,,Ђердап I”, код Караташа, смештено је археолошко налазиште Диана. О важном утврђењу неретко је писано, најпре због вредних скулптура.

Крај села Костол смештено је друго археолошко налазиште од изузетног значаја из општине Кладово. Локалитет Понтес чине остаци утврђења подигнутог за заштиту чувеног Трајановог моста, са којим представља непресушну ризницу за археологе и историчаре. Управо зато је о Понтесу, као и о Лепенском Виру, Рудној Глави и Диани, небројено пута писано на фејсбук страници Упознајте Борски округ.

На илустрацији су приказане раније представљене скулптуре: Прародитељка (Лепенски Вир), Жртвеник (један од чувена два из Рудне Главе), Меркур (Диана) и Бронзана глава оца цара Трајана

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.