Bronzani pojas iz Lazareve pećine
lokalitet: Lazareva pećina
mesto: Zlot
hronologija: 6500 – 5500. godina pre nove ere
muzej: Muzej rudarstva i metalurgije u Boru;

Bronzani pojas iz Lazareve pećine je kompozitni pojas izrađen u tehnici livenja sa naknadnom obradom spoljne površine. Sastoji se od šest kopči pravougaonog preseka, kopče iz dva dela na krajevima od kojih se jedan završava kružnim kolutom, a drugi je povijen tako da mogu da se spoje, kao i šezdeset dužih, spiralno uvijenih cevčica – saltaleona.

Članci pojasa su nejednake širine i verovatno su liveni zasebnim kalupima. Pravougaone pločice ukrašene su tehnikom ažuriranja, tako što su naizmeničnim probijanjem malih trougaonih kružića sa tačkom u sredini i cizeliranjem plitke nepravilne talasaste linije izvedene posle livenja (zlotski dekorativni stil).

Pomenuti saltaleoni koji su, takođe, pripadali pojasnoj garnituri, sačuvani celi ili u fragmentima, pružaju mogućnost da se u celini rekonstruiše izgled ovog jedinstvenog nalaza, jedinog u potpunosti očuvanog predmeta ove vrsta na Balkanu.

Profesor istorije Miloš Petrović, proveo je detinjstvo u Donjem Milanovcu. Srednju školu završio je u Požarevcu a Filozovski fakultet u Beogradu. Trenutno je na masteru. Pored obaveza na fakultetu, volontirao je u Klubu saradnika Narodnog muzeja, Pedagoškom muzeju i Muzeju vazduhoplovstva u Beogradu. Uređuje FaceBook stranicu „Upoznajte Borski okrug“, piše za Portal mladih kao i za časopise kulturno-istorijskog karaktera.