11.1. po julijanskom i 23.1.1859. godine po novom, gregorijanskom kalendaru, knez Miloš Obrenović, nakon izgnanstva iz domovine od skoro dve decenije, iskrcavši se u Radujevcu, tada najvećem pristaništu Negotinske Krajine, započeo je svoj povratak na čelo Kneževine Srbije. Povratku je prethodila skupština Kneževine, u istoriografiji zapamćena kao Svetoandrejska skupština, sa obzirom da je sazvana na praznik svetog Andreja 1858. godine, a čiji je predsednik bio kapetan Miša Anastasijević, čuveni Donjomilanovčanin.

Skupština je zbacila dotadašnjeg vladara, kneza Aleksandra Karađorđevića, koji je na čelu Srbije bio 16 godina, i donela rešenje o vraćanju kneza Miloša na vlast. Tim povodom rodonačelnik dinastije Obrenović je kao svoje mesto za povratak izabrao Radujevac, krajinsko naselje na Dunavu, iz koga je potom obišao obližnji Negotin, u kome je boravio od 11. do 15, to jest, od 23. do 27. januara.

Ova vest odjeknula je Srbijom, te su o njoj izveštavale i ,,Srbske novine”, najvažnije glasilo tadašnje Kneževine, koje su na svojoj naslovnoj strani prenele:

,,Iz Negotina, 11. januara (u 3 sata i 45 minuta popodne). Radosna vest! Svetli gospodar i otac naš, knjaz Miloš Obrenović, na srpskoj je zemlji, u otadžbini svojoj. U 11 i po sata prepodne prispeo je u Radujevac, gde ga je mnogobrojni narod najsvečanije dočekao. Odatle je u Negotin prispeo u 2 i po sata popodne. U celom predelu ovome oduševljenje je za knjaza najveće, radost i klikovanje najsvečanije, sveopšte. Ovakvog veselja, ovakve svečanosti Krajina ne pamti. Knjaz se nama obratio dirljivim rečima: ’Sinovi moji!’.

Živeo knjaz i otac naš, veliki Miloš! Ura!”

Profesor istorije Miloš Petrović, proveo je detinjstvo u Donjem Milanovcu. Srednju školu završio je u Požarevcu a Filozovski fakultet u Beogradu. Trenutno je na masteru. Pored obaveza na fakultetu, volontirao je u Klubu saradnika Narodnog muzeja, Pedagoškom muzeju i Muzeju vazduhoplovstva u Beogradu. Uređuje FaceBook stranicu „Upoznajte Borski okrug“, piše za Portal mladih kao i za časopise kulturno-istorijskog karaktera.