,,Portret Stevana Mokranjcaˮ – Rad je jednog od najvećih srpskih slikara, Uroša Predića, iz 1913. godine. Uroš Predić smatra se, uz Paju Jovanovića i Đorđa Krstića, najznačajnijim srpskim slikarom realizma. Pored tema iz života običnih ljudi, veliki doprinos dao je u crkvenom slikarstvu i portretima. Tako je, samo godinu pred smrt velikog kompozitora, naslikao portret Stevana Mokranjca, kao i njegove supruge, a svoje bratanice, Marije, od milošte zvane Mica.

Stevan Mokranjac, koji je rođen na današnji dan 1856. godine, naslikan je dopojasno, u sedećem stavu, malo pognut, sa levom rukom oslonjenom na drveni komad nameštaja, sto ili klavir. Odeven je u belu košulju sa tamno crvenom kravatom i tamno odelo sa prslukom. Iz prsluka diskretno viri zlatni lanac, najverovatnije deo džepnog sata.

Rođeni Negotinac naslikan je nasuprot neutralnoj pozadini, kojom dominiraju tamni tonovi. Izvor svetlosti dopire sa desne strane, te je njegova desna polovina lica u senci. Mokranjac je naslikan sa glavom blago položenom u desnu stranu, pogleda usmerenog prema posmatraču, ozbiljnog i po malo zabrinutog lika. Naslikan je sa naočarima tankog okvira, sa naglašenim borama i drugim oznakama svoje starosne dobi, poput sede kose, brkova i brade.

Portreti Stevana i Mice Mokranjac bili su dar Uroša Predića, čiji su inicijali zajedno sa godinom nastanka ispisani u donjem desnom uglu obe slike, bračnom paru. Godine 1992. predati su Muzeju Krajine, prema zaveštanju Miroslave Mokranjac, i danas spadaju u najveća umetnička dela negotinskog Muzeja.

Profesor istorije Miloš Petrović, proveo je detinjstvo u Donjem Milanovcu. Srednju školu završio je u Požarevcu a Filozovski fakultet u Beogradu. Trenutno je na masteru. Pored obaveza na fakultetu, volontirao je u Klubu saradnika Narodnog muzeja, Pedagoškom muzeju i Muzeju vazduhoplovstva u Beogradu. Uređuje FaceBook stranicu „Upoznajte Borski okrug“, piše za Portal mladih kao i za časopise kulturno-istorijskog karaktera.